Ползи от хокея на лед, рискове и тенденции свързани с хазартната зависимост

Българска федерация хокей на лед реализира проект „Хокей VS Хазарт“ с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта насочен към социално-отговорно поведение и превенция на зависимостите на свързани с хазартни игри (онлайн и офлайн) от гр. София, чрез широка информационна кампания, дискусия между заинтересовани лица и насърчаване към физическа активност, с цел подобряване качеството и средата им на живот.
Проектът има за цел да информира широката общественост за ползите от практикуването на вид спорт, рисковете и негативните тенденции свързани с хазартната зависимост.

Ползи от практикуване на спорт като средство за противодействие на хазартната зависимост

Издръжливост – Хокеят е спорт с висок интензитет, който има множество физически ползи за практикуващите го. Между различните фази на бягане, кънки и почивка децата участват в интервални тренировки, без дори да го осъзнават. Известно е, че интервалните тренировки с висок интензитет повишават аеробния капацитет, енергийните нива и метаболизма.

Сила- В спорта, където уменията за пързаляне са от съществено значение, децата трябва да използват силата на краката и мускулите на торса. Изграждането на сила в тези големи мускулни групи също подпомогне тяхната стойка и общо физическо укрепване. Общият мускулен тонус е важен за развитието на когнитивни умения и спомага мозъчната дейност. Естественото укрепване на мускулите, което идва от практикуването на динамичен спорт (за разлика от вдигане на тежести) е много полезно при децата. Подобрената мускулна сила осигурява оптимален растеж на костите и предотвратява нараняване.

Баланс – Деца на възраст от 3 години могат да балансират на един крак за кратък период от време. Тяхната стабилност на краката често е отражение на това, колко добре могат да контролират мускулатурата на тялото си и стабилизирането на мускулите. Уменията, необходими за игра на хокей, като балансиране на кънки при подаване на шайба, дават възможност на децата да развият своя вестибуларен апарат и равновесие. Работата на балансиращи мускулни вериги на краката също така ще помогне на децата да контролират и владеят по-добре телата си и да подобрят проприоцепцията си (усещането за мястото на съвместните им позиции в пространството).

Координация – Заучаването на нови двигателни умения и движения ангажира проприоцепцията и нервната система. Това ни позволява да движим нашите крайници в пространството (за посрещането на летяща шайба или на предстоящия противник), без да ги гледаме директно. Както при повечето спортове, хокеят изисква координация на горната част на тялото и координация на ръцете и очите. За да могат успешно да преминат или да вкарат точки, играчите трябва да определят как да координират крайниците си с всяко движение.

Ловкост – В спортовете с висок интензитет, където атлетите трябва да мислят бързо на краката си и да реагират бързо на разиграванията, те не само работят върху своите физически умения, но и на умствена острота. Хокеят подобрява ловкостта на децата благодарение на бързината, осигурена от кънките и постоянните бързи промени в посоката.

Социални умения -Този динамичен спорт тренира концентрацията и способността да се вземат точни решения в кратки срокове. Както при всеки екипен спорт, хокеят подготвя детето за социални взаимодействия, необходими за училище и работа. Успехът в екипната среда ще изгради доверие, спортсменство, отговорност и умения за адаптация. Участието в спортни дейности ще помогне на детето да разбере как да се справя с победата и загубата.
Видове хазартна зависимост – Според Международната класификация на болестите, зависимостта към хазартните игри фигурира като официално заболяване и се определя като патология.. Влечението към хазарта и по-скоро зависимостта към залаганията е заболяване, при което индивидът не може да се контролира. Подобно на жаждата за наркотици, тук водеща е жаждата за адреналин, тръпката от неизвестното и удовлетворението, което идва с победата, а то като че ли дарява индивида със свръхестествени сили и способности, с които той показва своето могъщество, контрол и власт – своята омнипотентност, които го издигат над всичко и всички. Повишеният адреналин, резултат от ритуала, свързан със залагането, играта и т.н., води до усещането за живот.

Би могло да се каже, че като че ли това е инжекцията дрога, която съживява индивида и го кара да се чувства добре. Всъщност в повечето случаи реалността е такава, че индивидът е затънал в дългове, които са му коствали работата, имуществото, семейството и биха могли да му струват и живота дори, но това няма особено значение за него самия, защото под влияние на хазартната тръпка реалността се отрича и игнорира, и единствената такава, която съществува, е тази, която е в игралната зала. Възстановяването от подобен вид зависимост е дълъг и сложен процес, който следва да се осъществява с подкрепата на широк кръг експерти.

 

viber_image_2020-07-30_18-16-58

Информация за графика на реализиране на дейности – www.hockey.bg и Fb : Българска федерация хокей на лед

Проект “Хокей Vs Хазарт“ (Проект НПИМД-Н2-Т1-036) на Сдружение „Българска федерация по хокей на лед“ с вх. № 09-00-1927/16.03.2020г, Направление 2, договор : 25-00-46/25.06.2020 г се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 г.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail