След приключване на игрите в Рио дойде време да си направим равносметка къде се намираме на спортната карта на Света. Всички видяха какви резултати имахме в и без това малкото дисциплини в които участвахме.
Ето какво сподели Председателя на Българската федерация по хокей на лед Мартин Миланов за megasport.bg
Доста хора се опитват да сравняват минали години с настоящето, да сравняват социализма с капитализма, да си спомнят десетките медали от Олимпийски игри тогава и драстично намалелият им брой сега.
мартин миланов
На всички им е ясно, че спорта е пари и бедна държава, като нашата неможе да се мери със световните сили, за които спорта е държавна политика. Спорта у нас наследи инфраструктурата си от управлението преди прехода, от тогава построените спортните обекти, бази,  стадиони и т.н се броят на пръсти. А бази на по 40 години не се стопанисват лесно и условията за спорт в тях са много тежки. Аз управлявам такъв обект построен 1978 г. тогава и аз съм роден. Представете си колко е трудно и всичко е толкова скъпо а помощ за сега няма от никъде.
3_1333_o
Много държави от Източния блок след прехода започнаха да строят спортни обекти и развиха масовият спорт върху, който да стъпи и професионалният и успехите не закъсняха.
За тези, които помнят  успехите ни в Москва ’80 или Сеул ’88, за тоталитарното време и после винят “лошия” капитализъм за слабият спорт, бих ги попитал  дали и как “лошия” капитализъм е попречил на други страни от Източния блок?
Stefan_Iliev-660x440
Защо Полша, Унгария и Чехия пак просперират и печелят медали с днешна дата?
Миналото си е минало трябва да започнем да живеем в реалността.
Лесно е да седим зад компютрите и да пишем какъв провал е Рио за България, как само три медала са нищо и “Ако Тодор Живков беше на власт, щяхме да сме спортна сила”, “В Сеул имахме 35 медала, а сега само три”,  и прочие.
Martin Milanov
Наистина нашите спортисти се подлагат на куп лишения, за да стигнат до олимпийските игри, цяло чудо е да попаднеш там имайки се в предвид липсата на спортни бази и други възможности за подготовка.
Тези, които ги наричат “туристи”, нека се поставят на тяхно място.
Без минало няма бъдеще, а настоящето е катастрофално. Трябва да се вземат поуки и да се започне да се действа за развитието на масовият спорт а не да се политизира.
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail