11-годишната състезателка по фигурно пързаляне от България Даниела Станимирова взе златото на международния турнир „София Трофи“, който е от веригата Европейски Критериум (European Criterium).

Даниела взе първо място в категорията BASIC NOVICES A III. GIRLS. В нейната категория се бориха 11 състезателки от България, Казахстан, Киргистан, Румъния, Сърбия и Македония. Оценката на Даниела е 32.28, което я постави пред казахстанката и румънката. Даниела се представи великолепно без допусната грешка и заслужено спечели овациите на публиката. Това класиране изкачва Даниела и на първо място в класацията на Европейския Критериум.

12695981_10208921488060381_1820070381_n

Следващото международно състезание на Дани е гр. Будапеща на Розмаринг-Спорторсаг Трофи.

Даниела Станимирова е родена през януари 2005 г. в град София, България. Първите си стъпки във фигурното пързаляне прави на 3-годишна възраст в отбора на „Айсберг – Сулис“ под ръководството на руската треньорка на танцови двойки Оксана Потдикова. Потдикова е медалистка от няколко световни първенства за юноши. Оксана е завършила Висшия институт по физкултура в Москва. В момента Даниела се състезава под ръководството й за клуб „Славия“. През 2012 г. Станимирова печели първия си сребърен медал на Държавно първенство. Същата година става част от уникалното по рода си за България представление „Приказка на лед“. Спектакълът съчетава театрални и спортни умения и в него участие вземат деца на възраст между 5 и 16 години, възпитаници на 5 столични клуба по фигурно пързаляне.

14039

През 2013 г. Дани печели златен медал на турнира за Купа „Славия“. Месец по-късно завоюва първо място и на Държавното първенство за наградите на Българската Федерация по кънки. Следва и второ място на Държавно първенство – приз „Виктория“.

Целите на 11-годишната фигуристка и екипа й през следващата година са запазване на челните места на Държавните първенства у нас и участие на повече големи спортни форуми на международна сцена.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail