Ден след националния празник 3 март, 11-годишната Даниела Станимирова обра овациите и взе бронзов медал в международното състезание по фигурно пързаляне в Будапеща – Розмаринг-Спорторсаг Трофи. Момичето успява да се пребори с още 25 състезатели в нейната категория от цял свят – Исландия, Унгария, Финландия, Словения, Румъния, Италия и много други.

Бронзът съвсем не е първото й отличие, а последното. Поне засега.

Даниела прави първите си стъпки на леда едва 4-годишна и вече й е трудно да преброи колко медала и купи е занесла вкъщи. Най-голямото й постижение е злато на международния турнир „София Трофи“ през февруари тази година.

Момичето тренира упорито от сутрин до вечер. Често прекарва целия си ден на пързалката – там учи уроци и пише домашни. „Изморително е, но вече съм свикнала“, споделя в първото си интервю Даниела. На леда се среща с приятели и се забавлява. В свободното си време предпочита да чете книги. И да мечтае за Олимпийско злато.

http://vbox7.com/play:5680e41176&start=128

Станимирова тренира фигурно пързаляне под ръководството на руската треньорка на танцови двойки Оксана Потдикова. Тя е медалистка от няколко световни първенства за юноши. Треньорката пристига да работи в България по покана на двукратните световни шампиони в танците на лед Албена Денкова и Максим Стависки. От миналата година в подготовката на Даниела се включва и опитната треньорка от НСА Юрия Кирчева.

Даниела стъпва на леда случайно – баба й я записва на уроци, без да подозира, че в детето се крие огнен талант. Малко по малко хобито се превръща в сериозно занимание и вместо да играе пред компютъра като повечето си връстници Даниела тренира по три пъти на ден.

През 2012 г. печели първия си сребърен медал на Държавно първенство. Същата година става част от уникалното по рода си за България представление „Приказка на лед”.

През 2013 г. Даниела печели златен медал на турнира за Купа „Славия“. Месец по-късно завоюва първо място и на Държавното първенство за наградите на Българската Федерация по кънки. Следва и второ място на Държавно първенство – приз „Виктория”.

На следващата година взема участие на 3 държавни първенства, на които регистрира престижни класирания от първа до четвърта позиция. През 2014 г. идва и международният й дебют – на турнира CELJE – SKATE CELJE, провел се в град Целе, Словакия, където се нарежда на девето място.

През 2015 г. Станимирова се окичва с бронзов медал от държавно първенство. А едва преди няколко дни печели поредното признание в Будапеща.

Даниела е и един от 5-те млади таланта, избрани от Фондацията на Димитър Бербатов за „Успелите деца на България“ .

Зад всички тези победи обаче стоят изморителни тренировки и скъпо обучение. Родители на деца, които тренират фигурно пързаляне, споделят, че няма държавна политика, която да се грижи за спорта и младите таланти на България.

„Плаща се за всичко – за леда, за кънките, за тренировките. А също така и за участие във всеки един турнир“, споделят родители, които са записали децата си на тренировки. Грубата сметка показва, че едно дете „струва“ около 20 000 лв. годишно – за да тренира и да успява. Освен Даниела, от последното състезание в Будапеща с медали си тръгват още 5 българчета, които се състезават в различни категории – Васил Димитров, Пресияна Димитрова, Мария Илинова, Киара Христова и Йоана Флорова.

А условията в спортните зали у нас съвсем не са за медали. За професионалистите „да има лед е достатъчно“. „Всеки спортист трябва да преодолява трудностите“, споделя треньорката на Даниела – Оксала Потдикова. Студът извън пързалката далеч не е най-големият проблем.

Олющени мазилки и локви „красят“ коридорите и съблекалните. Държавата и общините все не успяват да заделят от бюджета за ремонт на залите и осъвременяване на оборудването. А има кой да развява с гордост българското знаме и по света.

Вижте повече за Даниела Станимирова и нейните постижения на леда в групата й във фейсбук. Страницата на Даниела е разглеждана от над 18 хиляди души в социалната мрежа и има над 1100 последователи. Има фенове от над 20 държави от 3 различни континента.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail