Домакинство на две световни първенства под въпрос?

Интервю с Мартин Миланов, Председателят на Българската Федерация по хокей на лед

 

През юни Председателят на Българската Федерация по хокей на лед, Мартин Миланов, се похвали с интригуваща развръзка по време изборния Конгрес на Международната федерация, проведен в град Кьолн, Германия. БФХЛ постигна огромен успех за българския спорт, тъй като успя да се пребори за домакинството на България на цели две световни първенства, които следва да се проведат през предстоящия сезон 2017/1018 г. Едното събитие е световното първенство за жени при формат от шест отбора, което предстои да се проведе в самия край на годината през декември 2017, а второто е световното първенство за младежи до 20 години планувано за провеждане през януари 2018.

 

В момента обаче Зимният дворец на спорта в София, където трябваше да се проведат двете първенства може би затваря за ремонт и организацията на световните първенства остава под въпрос. Срещнахме се с него и ето какво ни каза по въпроса Председателят на Българската Федерация по хокей на лед:

мартин миланов

– Здравейте, г-н Миланов! Като председателят на Българската Федерация по хокей на лед през юни вие успешно се преборихте за домакинството на София на две световни първенства. Разбрахме обаче, че Зимният дворец на спорта затваря за ремонт. Под въпрос ли е възможността на България да организира тези световни първенства.

Мартин Миланов:  Здравейте! За съжаление към момента ние не знаем нито по кое време ще започнат ремонтните дейности на Зимния дворец, нито колко време ще продължат те, а това ни държи в неведение и незнаем как да реагираме. В Зимния дворец на спорта трябва да се проведат две Световни мероприятия като Световна купа по шорт трек и Световно по фигурно пързаляне за юноши. В кампанията по спечелването на първенствата, ние посочихме Зимния дворец и хотелите около него, избрали сме и максимално удобни дати около Нова година с цел по-ниска цена на билетите на участващите отбори. Евентуална смяна на пързалката и датите може и да доведе до лишаването ни от домакинство. На 25 септември заминавам за град Малага в Испания, за да участвам на Конгрес на Международната федерация и там ще се боря да запазя двете световни първенства да са в София, защото вероятността да ни ги вземат е голяма, тъй като сме предложили за пързалка домакин Зимния дворец, а както се оказа в последствие той няма да работи. Към момента нашата цел е да не изпускаме тези домакинства и ако се наложи да преместим мачовете на пързалка „Славия“.

 

– Всички радетели на спорта в България силно се надяваме да успеете да задържите домакинството на страната. Какъв е най-лошият сценарии обаче?

Мартин Миланов: За момента не искам да мисля за него, задействали сме всички контакти и смятам, че е малко вероятно да ни вземат домакинството, но все пак не е невъзможно и затова сме под напрежение. Ако ни вземат домакинствата българския хокей ще загуби много и ние отиваме да се борим за спасяването им.

 

– Като председател на Българската Федерация по хокей на лед какви конкретни мерки сте взели, за да спасите домакинствата на България?

Мартин Миланов: Предприели сме редица мерки, които не искам да издавам на този етап. Имаме стратегия и ще водим преговори с представителите на Международната федерация, смятам че ще се справим. Освен слава и разпознаваемост на България като страна със солидна спортна история, тези две световни първенства ще донесат позитиви на родната федерация, което ще стабилизира състоянието на така обичания ни спорт хокей на лед.

 

– Но как България въобще спечели тези домакинства на световни първенства?

Мартин Миланов: С труд и упорство, разбира се! Както и с помощта на изпълнителният директор Стоян Бъчваров, който бе двигателят на преговорите и на подготовката преди изборите. Двамата спечелихме симпатиите на Съвета на директорите към МФХЛ, тъй като сме смели и енергични. За нас е важно страната ни да бъде домакин на тези две важни събития от света на спорта, защото те ще донесат престиж и пълни спортни зали, което е в помощ на България и на българския спорт.

 

– Какво очаквате да се случи на Конгрес на Международната федерация в Малага?

Мартин Миланов: Очаквам да затвърдим постигнатото до тук, да осигурим още няколко семинара, които да проведем в България през следващия сезон и да се опитаме да реализираме повече български съдии в международни състезания.

 

– Успех в начинанието!

Мартин Миланов: Благодаря!

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail