Нещата, които си струва да ни вълнуват – интервю с Мартин Миланов

 

Председателят на Българската Федерация по хокей на лед Мартин Миланов е деен човек със забързано ежедневие, който организира много спортни събития в България и спомага за случването на редица оздравителните промени в сферата на спорта в България. Освен това той е Президент на Балканската Хокейна Лига и член на Управителният Съвет на Българската Федерация по кънки, а също председател на Спортния клуб по кънки и хокей на лед „Славия“ и ръководител на „Зимна пързалка Славия“. Не на последно място, Мартин Миланов заема и длъжността Старши експерт „Просвета, култура, спорт и социални дейности“ в Столична община – Район Красно село.

мартин миланов

Трудно ли се съвместяват толкова дейности и стига ли времето за всичко, което иска да свърши – ето какво сподели той с нас:

 

– Здравейте, г-н Миланов! Като ръководител на „Зимна пързалка Славия“ след една доста дълга зима не мога да не започна с един предсказуем въпрос. Доволен ли сте от зимния сезон на пързалка „Славия“? Имаше ли добра посещаемост?

Мартин Миланов: Като цяло сезонът мина добре, администрирахме държавните първенства на ниво, увеличихме и бройката при новозаписаните деца за хокей и фигурно пързаляне, купихме и нови кънки за гардероба за свободната пързалка. Единствен и непреодолим проблем си остава ремонта на покрива, тъй като площта му е много голяма и това ще струва много пари, които нямаме. Бях подготвил проект за финансиране на ремонта към Министерството на младежта и спорта в размер на 750 000 лв., който обаче бе отказан от Министър Дашева.

 

– Струва ни се, че не е лесно да сте президент на Българската федерация по хокей на лед. Какви са предизвикателствата пред вас?

Мартин Миланов: Да, не е лесно, даже е много трудно. Но аз имам способността да организирам хората около себе си и да ги асоциирам към общата идея. Поради тази причина имам много съмишленици, които ми помагат нещата да се случват. Предизвикателствата са много и разнообразни, например ще се опитам да обединя всички практикуващи хокей на лед в едно първенство, под една „шапка“ на федерацията. Ще се опитам да реформирам начина на провеждане на първенствата, като ги разделим по нива (А, Б и В групи).

 

Много усилия ще хвърля върху подрастващите 14-16 годишни деца, за да ги задържим в спорта, защото това е най-рисковата възраст в която те напускат спорта завинаги. Планирам и увеличаване на дейността с нови клубове и турнири за деца от 8 до 14 години през целия сезон. В момента с много международни експерти от Русия, Канада, Германия, Беларус и Румъния изготвяме план за развитие на хокея в България в срок от 10 години с много амбициозни цели.

martin milanov

– Помага ли държавата за развитието на този спорт? Има ли достатъчно ледени пързалки, на които да тренират децата?

Мартин Миланов: Държавата, както всички знаем, е бедна и не остават пари за спорта, но биха оставали пари ако се отдели от бюджета на Здравното Министерство и се дадат за спорт. Ако това стане, в дългосрочен план тези пари ще се превърнат в здрави хора, които няма да имат нужда да ходят на лекар и Здравното Министерство няма да има ангажимент към тях. И от тук идва и моето вярване, че повече пари за образование, спорт и култура ще доведат до по-малко пари за здравеопазване, полиция и социални помощи.

 

Проблемите със спортните бази не са от вчера, децата нямат достъп до спорта, няма достатъчно зали и спортни центрове. Естествено че са малко пързалките, едва две има и то само в София. Последно време започнахме да делим спортовете на популярни и непопулярни, което само по себе си е дискриминация. С какво децата които тренират хокей на лед са по-лоши от тези, които тренират волейбол или футбол? Лошото е, че няма достатъчно пари за всички видове спорт.

 

– Какво финансиране е нужно, за да се развие потенциала на този спорт и той да стане също толкова атрактивен за децата както са футболът, баскетболът и плуването?

Мартин Миланов: Първото и най-важното е да се построят ледени пързалки в няколко големи града, като Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и други. Също така е важно залите да са ориентирани само за спорт – тоест без никакви търговски площи, да са малки и функционални, за да са с малка месечна издръжка. Общината да е обвързана с тези зали, като поема разходите за ток, вода или персонал и т.н. Тогава ледените спортове като хокей на лед, фигурно пързаляне и шорт трек неминуемо ще се развият до нивата на футбола, баскетбола и плуването.

мартин миланов

– Могат ли спортните съоръжения в България да се подобрят по така наречените Европейски проекти?

Мартин Миланов: Като цяло Българската федерация по хокей на лед се бори за развитието на спорта по всякакъв начин. Екипът ни не се оставя на държавната помощ, която е малка, а работи упорито с международни организации и печели редица проекти. Европейските проекти обаче са предимно за организиране на събития или обучение на хора, относно поддръжката на базите трябва да се заеме държавата. Министерството на спорта е с крайно малък бюджет около 70 млн., от които около 50 млн. отиват за спорта за високи постижения, което според мен е грешно. Тези средства трябва да отиват за развитието на масовия спорт, той е в основата на професионалния и е здравето на нацията. Едно от решенията е част от базите да преминат към министерства с огромни бюджети, като Министерството на отбраната с около 2 мрд. Тогава няма да има проблем с издръжката и всичко ще си върви спокойно.

 

– Често организирате спортни празници, състезания и различни мероприятия за деца и юноши. Какво предстои в идните месеци и въобще – през летния сезон?

Мартин Миланов: Да, аз организирам доста спортни и образователни мероприятия, едно от тях е Световното по хокей в София. За да привлечем децата да обикнат нашия мъжки спорт са нужни много събития, турнири и образователни семинари. Едно от предизвикателствата пред мен като Президент на федерацията е да направя хокея целогодишен вид спорт. Няма сезонен спорт, дори и ски състезателите се подготвят целогодишно. Какво би казал един родител, ако детето му тренира от септември до април и цяло лято бездейства и не спортува, това просто е несериозно.

 

През летния сезон сме предвидили три международни лагера, с участието на треньори от чужбина. Предвидена е и подготовка на юношите ни от 14-17 г. като най-рисковата ни група, от гледна точка , че в тази възраст много деца се отказват от спорта като цяло. Искаме за първи път БФХЛ да организираме и международен турнир през август месец, в който да вземат участие отбори от балканските страни.

 

За megasport.bg Теодора Петрова

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail